Българско-американска софтуерна компания привлече 1.9 млн. долара инвестиция (Kapital, March 31, 2014)

Rifiniti разработва специализиран софтуер за по-оптималното използване на офис пространството

31 мар 2014, 18:42, 2413 прочитания

Българско-американска стартираща компания привлече 1.9 млн. долара инвестиция. Дружеството се казва Rifiniti и разработва специализиран софтуер, който помага на бизнеса да използва офис пространството си по-оптимално. Това съобщиха от самата компания, която е е базирана в Бостън, но разработката на продукта се прави в София.

Началото на проекта е дадено през 2012 г., като той се разработва в един от големите американски акселератори в САЩ – Mass Challenge, където Rifiniti е сред 26-те финалиста миналата година. Основателите на проекта са българката Ирина Младенова и американецът Майкъл Грести, които използват богатия си опит в областта на недвижимите имоти, за да създадат продукт, който ще помогне на бизнеса по-оптимално да управлява офис пространството си.

Продуктът 
Той представлява SaaS (сотфуер като услуга) платформа, която чрез специални алгоритми помага да се оптимизират работните процеси и най-вече да се използва оптимално работното пространство.

Според екипа на Rifiniti над 50% от офис пространствата реално не са използваеми непрекъснато, като този показател расте с навлизането на съвременните технологии и превръщането на офиса във все по-мобилно “пространство”. Възможността на все повече хора да работят от дистанция всъщност означава, че офис пространството на работодателя не се използва оптимално и всъщност той “плаща” за нещо, което не се употребява.

Затова екипът на Rifiniti e разработил технология, която с различни методи анализира начина, по който се използва работните помещения, и по този начин помага на мениджърите да ограничат ненужните си разходи и да подобрят продуктивността на служителите и ефективното използване на офиса си.

Технологията на Rifiniti събира информация от например от WI-FI мрежата в офиса или системата за чекиране с карта или чип, която анализира и предава на мениджмънта. Всичко това се случва, без да се нарушава неприкосновеността на личното пространство на служителите, уточняват от Rifiniti.

Пазарът
Продуктът на Rifiniti е насочен към по-големите компании със значителни инвестиции в офис пространство. По данните на дружеството “средно една компания от списъка Fortune 1000 разполага средно с около 280 000 кв.м офисна площ, което й струва приблизително 200 млн. долара годишно”.

Оптималното използване на тази площ обаче се случва сравнително традиционно на база на странични наблюдения, графици за заплъненост и т.н., които в повечето случаи не са изчерпателни. По думите на Младенова обаче, когато се събират по-пълни данни как се използва пространството и информацията се анализира, бизнесът може да намали разходите си за енергия въглеродни емисии с 5 до 10% на година. По тази причина Rifiniti вече има първите си плащащи клиенти, сред които има компании от Fortune 1000.

Инвеститорите
За да се разрасне на глобално ниво в последната си кампания за набиране на капитал, Rifiniti е договорила финансиране от 1.9 млн. долара от venture capital компанията за инвестиции в стартиращи проекти Nauta Capital, ангелската група Hub Angels и индивидуални инвеститори от Бостън.

“Вярваме, че те (бел. ред. – Ирина и Майкъл) са открили пазарна ниша в самото ядро на развиващата се глобална икономика, помагайки на компаниите от Fortune 1000 да се адаптират към бързо променящите се нужди на служителите им”, коментира в официалното съобщение за инвестицията Доминик Ендикот, партньор в Nauta Capital. Екипът на фонда вярва, че Rifiniti “има потенциал да се превърне в лидер в областта, използвайки ефективен пазарен модел, който да осигури максимална възвращаемост на всички заинтересувани страни”.

Share this Article

Categories:

News and Events, Archive, News and Events